Nieuwe Perspectieven door ‘Deframing & Stretching’

VECHTEN
In een businessomgeving is het vermogen om te vechten een gerespecteerde en noodzakelijke eigenschap. Maar te lang vechten kan leiden tot veel ongewenste en pijnlijke klappen, een vernauwd blikveld, een negatieve spiraal, gebrek aan energie en eroderende resultaten. Te veel bedrijven bevinden zich in ronde 10 van een zware bokswedstrijd. Complimenten of zweepslagen zullen in deze fase niet meer de gewenste effecten opleveren. Wat kunnen we dan doen? Hoe kunnen we deze uitdaging aanpakken?

PERSPECTIEF
Door negatieve marktontwikkelingen en toegenomen concurrentie wordt ‘downsizing’ regelmatig
als oplossing gezien. Maar mogen wij van werknemers verwachten, na een rationaliserings- / optimaliseringsperiode van vaak 2 tot 4 jaar, dat zij gemotiveerd en geïnspireerd blijven? Zijn we niet in staat om voor onszelf een meer inspirerend perspectief te ontwikkelen? Of gaan we mee met de teleurstellende marktontwikkelingen en blijven we binnen de ‘beperkte’ kaders handelen?

DE RIVIER
Misschien kunnen we ons vergelijken met een ‘stuurman’ van een roeiboot die zijn roeiers flink aan het werk zet. Welke beslissingen moeten genomen worden bij een sterke tegenstroming waar ook het niveau van het water structureel lager wordt? Is de oplossing een of twee roeiers de boot te laten verlaten, waardoor we lichter worden, maar waarbij de overgebleven roeiers nog harder moeten gaan roeien? Vanuit deze invalshoek kunnen ‘business leaders’ hun solide economische beleid bevestigd zien worden op het moment dat ze een vastgelopen boot van de concurrentie voorbij roeien… Maar zo’n beleid is een beleid zonder nieuwe inspirerende perspectieven!

WAT KUNNEN WE DOEN?
De meeste markten zijn gedefinieerd met de doelstelling: het kaderen, vereenvoudigen en borgen van de activiteiten. Vervolgens gebruiken veel bedrijven dezelfde en voorspelbare segmentatie in deze strikt gedefinieerde markt.

Een manier is een herdefinitie en een synergetische ‘stretching’ van het begrip ‘de markt’.
Hierdoor gaan we onze marktdefinitie verdiepen, ontkaderen en innoveren. Tevens kunnen we door het ‘stretchen’ ons speelveld zowel horizontaal, verticaal als diagonaal verbreden en zelfs ontstijgen.
Dit zal in ieder geval leiden naar een andere marktomschrijving waar andere segmentaties mogelijk zijn met vele nieuwe perspectieven.

Welke strategieën zijn dan nodig om deze nieuwe perspectieven te benaderen en om te zetten in resultaten? Dit is inderdaad niet makkelijk. Hiervoor is een creatief en gestructureerd strategisch proces noodzakelijk, waar competenties en business methodieken ingezet worden in een solide onderbouwde en duidelijke richting.

Het is nooit te vroeg, vaak wel te laat…