Alleen als ze de slag kunnen maken van operationele marketing naar dynamisch strategisch bewegen!

In plaats van het omarmen van trends zoals digitalisering, glocalisering en veranderd koopgedrag die al eind jaren 90(!) zijn ingezet, zien veel Retail bedrijven deze trends nog steeds als een dreiging.

Hudson’s Bay
”Gebrek aan strategie bij Hudson’s Bay!” volgens Jorg Snoeck, alias de Retail King volgens zijn LinkedIn profiel. Jammer dat dit anno 2019 nog steeds gebeurt. Ondanks de vele Retail specialisten zoals Jorg en Paul Moers gaat het al jaren bergafwaarts met de Retail.

Spar
Gelukkig zijn er ook een aantal succesvolle Retail bedrijven die mooi strategisch bewegen.
”Tegen de dreigende marktkrimp in, opent SPAR in hoog tempo nieuwe vestigingen. Door de juiste plek aan de juiste ondernemer te koppelen valt er volgens CEO John van der Ent nog een wereld te winnen in retailland”. Zie voor meer info het interview met Robert Paling van Vastgoedmarkt april 2019.

Spar heeft nieuwe of aanpalende functies en nieuwe behoeften ingevuld. De Spar City winkels zijn daarom enorm gegroeid. John Van der Ent verwacht binnen twee jaar zelfs naar honderd filialen te groeien. Daarnaast opereert het supermarktconcern met nog vier andere concepten, Spar buurt (ca. 185 winkels), Spar enjoy (op vakantieparken), Spar university en Spar expres.

Gewaagde Sprong
Het lijkt een gewaagde sprong in een retaillandschap, waarbij ook het foodsegment moet opboksen tegen een groeiende online concurrentie. Het leidde al tot de voorspelling van consultancybureau Duval Union dat in de komende jaren zo’n 30 tot 40 procent van de supermarkten in de Benelux zijn deuren zal moeten sluiten. Van der Ent vindt die conclusie wat tekort door de bocht. ‘Eten en kruidenierswaren zijn al veel minder statisch dan ze ooit waren. Vroeger kon je naar de herberg om wat te eten of je boodschappen halen bij een kruidenier die achter een toonbank stond. Nu ben je als speler op de foodmarkt altijd onderweg om er op het juiste moment op de juiste plaats voor de consument te zijn.’

Afijn, duidelijk bewegen naar nieuwe behoeften en functies en deze prachtig invullen met nieuwe combinaties in hoe, waar en vooral met de wat en waarom!

PJ Strategy geeft bedrijven een houvast om in tijd strategisch te bewegen en meer waarde te creëren.
Wij ontwikkelen MT’s, senior managers en high-potentials strategisch en daarmee het bedrijf.
Daarnaast hebben wij een Academy: https://pjstrategy.com/the-pj-strategy-academy/

“De PJ Strategy Academy combineert structuur en creativiteit, met bewezen methodieken en een authentieke, eigen aanpak. Spannend en prikkelend!”
Eric Dooms, Associate Professor TIAS

Peter Olyslager | peterolyslager@pjstrategy.com | +31 6 2280 3746 | www.pjstrategy.com